Tätä voisi tavallaan pitää jatkona tuolle edellisenä ja siihen viittaavat kommentit saivatkin minut kirjoittamaan tämän.

Joulun hohto on tosiaan kadonnut ja vuosi vuodelta on jouluisin vain entistä tyhjempi olo, kun miettii, miten erilaista se tosissaan oli silloin lapsena. Jouluhan on lasten juhla, ihan puhtaasti. Suurin syy joulun hohdon katoamiseen onkin se, että on auttamattomasti kasvanut jo sen lapsuuden vaiheen ohi, jolloin ei meinannut pysyä housuissaan joulukuussa, kun odotti vain joulupukkia. Jännitys vain tiivistyi ja tiivistyi, mitä lähemmäksi joulua tultiin ja jouluaattona oltiinkin sitten jo ihan täpinöissä. Karmaiseva totuus on kuitenkin paljastunut ja elämä romahtanut; joulupukkia ei ole olemassa. Tai jos on, on ukko jäänyt jo kauan sitten viettämään eläkepäiviään keskelle ei mitään, piileskellen  satunnaisia erämaan jormia, jotka eksyvät Korvatunturin lähettyville. Siellä se hourailee alzheimerin tautiin sairastuneena, muistellen vuosikymmenten, ellei jopa -satojen takaisia jouluja.

Toinen syy hohdon hiipumiseen on sen kaupallistuminen. Muutamin sääntöä vahvistavia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki lahjat ovat kaupasta ostettuja. Syynä tähän on laiskuus ja myös se, ettei itsetehtyjä lahjoja enää osata niin arvostaa. Vielä kun kaupat pursuavat kaiken maailman vempeleitä sun muita, on vain helpompi ostaa kaikki. Nykyään kun ollaan niin kiireisiä.

Joulu aikaistuu vuosi vuodelta. Ensimmäiset joulukuvastot ilmestyvät postiluukuista jo lokakuussa ja sen jälkeen niitä pursuaakin postiluukusta lähes joka päivä. Marraskuussa ilmestyvät joulupukit ja -muorit ruokakauppoihin ja kauppakeskuksiin jakaen karkkia ja vetäen kauheaa roolia lapsille. Kumma kun lapsilla kestää aina tajuta miten pukki on joka paikassa eri ihminen... Joulupukkien kanssa samaan aikaan ilmestyvät joulukoristeet, jotka kyllä tekevät kaupasta ihan hienon näköisen, mutta alkavat loppujen lopuksi ahdistamaan, jouluunhan on aikaa vielä yli kuukausi! Viimeistään joulukuun alussa alkavat kaupoissa soida myös uudelleen ja uudelleen joka vuotiset kestohitit; joululaulut, jotka alkavat pursua korvista ulos viimeistään puolessa välissä joulukuuta, mikäli viettää paljon aikaa kaupoissa, mitähän täytyy tehdä, kun etsii sopivia joululahjoja rakkaille ihmisilleen tungoksessa kymmenien muiden ihmisten kanssa. Parastahan olisi etsiä lahjat jo lokakuun alussa, mutta kuka silloin jaksaa vielä miettiäkään joululahjoja?

Kun joulu sitten lopulta saapuu, on vielä kauhea helinä jouluruuista ja muista asiaan kuuluvista seikoista. Onneksi illemmalla saa sitten rentoutua ja kun lahjat on jaettu, saattaa huokaista helpotuksesta: se on ohi taas ja vasta vuoden päästä sama rundi uudestaan. Sitten vasta tulee sellainen fiilis, kuin jouluna oikeasti pitäisi olla.

Joka tapauksessa, joulu on kuitenkin ihan mukava tapahtuma ja kivaa vaihtelua tavalliseen arkeen. Kun vain saisi sen hohdon takaisin... Ehkä sitten joskus, kun viettää joulua pienten lasten kanssa, joilla on viellä hohto täysillä päällä.