Oletettavasti moni on kuullut jonkun vanhemman henkilön valittavan "Ei kyllä minun nuoruudessani" tai vastaavaa. Usein tämä 'repliikki' sanotaan vielä siihen tyyliin, kuin se, että nykyään tehdään toisin, olisi pahasta. Onko se sitten? Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että maailma kehittyy koko ajan, siitä meneekö se parempaan vai huonompaan suuntaan voi kukin olla omaa mieltänsä, mutta asiasta ei kuitenkaan päästä yli eikä ympäri.

Ennen vanhaan, niin kuin aina tavataan sanoa, lapset auttoivat vanhempiaan talon töissä ja pelloilla, nykyään ei maatiloja edes niin kauheasti enää ole, mutta kaikista töistä, joita nuoret joutuvat mahdollisilla sukutiloillaan tekemään, he vaativat palkkaa, Mitään ei tehdä ilmaiseksi. Tästä muistetaan aina muistuttaa. Onhan se vähän sillä lailla, että voisihan sitä välillä edes hyvää hyvyyttään auttaa, eikä palkan niin kauhean suuri välttämättä tarvitse olla. Ennen vanhaan oltiin kuitenkin köyhempiä, eikä ollut varaa maksaa palkkaa, mutta nyt ollaan yleisesti ottaen rikkaampia ja useimmin sitä on varaa maksaa. Tästä päästäänkin palkkoihin ja rahan arvoon. Mummini kanssa puhelimme kesällä kerran kesätyöpalkoista. Vähän paikasta riippuen nykyäänhän saa käsittääkseni suurinpiirtein 6-8 euroa tunnilta (korjatkaa jos olen väärässä!), mutta mummini sai aikoinaan kuulemma vain 10 penniä tunnilta ensimmäisestä kesätyöpaikastaan, joka kyllä oli aika yksinkertainen, mutta nykyään tuolla palkalla kukaan ei tekisi yhtään mitään, oli kyse kuinka yksinkertaisesta hommasta hyvänsä. Markkojen aikana rahan arvo oli korkeampi, nyt kun on siirrytty euroihin, on sadan euron arvo melkein sama, kuin sadan markan ihmisille, vaikka todellisuudessahan näin ei ole. Samoinhan kaupoissa koko ajan korotellaan hintoja, mummi siitä aina jaksaa valittaa. Kuulemma esimerkiksi tomaatitkin saattavat välillä maksaa saman hinnan euroissa, kuin mitä ne maksoivat aikoinaan markoissa, eli jos ne maksoivat ennen neljä markkaa kilo, nyt ne saattavat maksaa neljä euroa kilo tai jotain vastaavaa. Näistä en ole niin varma, minä kun en hoida perheemme ostoksia. :D Joka tapauksessa ymmärrän kyllä, miksi vanhat ihmiset laskevat vielä eurot päässään mummonmarkoiksi ja minusta he saavat laskeakin, vaikka joitain se ärsyttääkin, mutta saavatpahan ainakin käsityksen, mitä tuote maksaa.

Silloin ennen vanhaan nuoret eivät myöskään roikkuneet ulkona myöhään kuin vasta sitten, kun rippikoulu oli käyty. Minusta kylläkin on mukavampaa saada olla jo aikaisemmin discoissa ja vastaavissa, mitkä silloin eivät tulleet kysymykseenkään. Nuorilla ei myöskään aina ollut omia huoneita, vaan useimmin ne piti jakaa sisarusten kanssa, nykyään tämä tuntuu olevan hyvin epänormaalia...

Mites sitten mahtaa asiat olla tulevaisuudessa? Joko hinnat koronevat entisestään tai sitten ne rupevat alenevaan, koska ihmisten palkat eivät kuitenkaan ole nousseet markoista euroihin siirryttäessä, paitsi niillä tietenkin, jotka ovat palkankorotuksen saaneet. Lapsilla on ties mitä ihmeellisiä vempaimia, ennen vanhaanhan oli vain muutama lelu, ne kun olivat todella kalliita. Nuoret saavat olla entistä myöhempään entistä nuorempina ulkona ja entistä nuoremmat juovat ja polttavat. Teknologia on ehkä huipussaan ja lähes kaikki mahdollinen on jo keksitty, toivottavasti sekin, miten ilmastonmuutos saadaan lopullisesti kuriin. Juuri englannin tunnilla puhuttiin, että on enustettu 30-40 vuoden päästä Pohjois-napa alkavan sulaa, jääkarhut kuolevan sukupuuttoon, merenpinnan nousevan ja silloin kaikkien Suomen rannikokaupunkien peittyvät veden alle, ellei tehdä patoja, niin kuin Hollannissa. Eikä asialle enää voida tehdä mitään, vaikka lopettaisimme nyt kaikkien autojen käyttämisen, ym. saasteiden päästämisen ilmaan, sillä ilmakehässä on jo niin paljon saasteita, että ne vaikuttavat vielä 40 vuodenkin päästä. Joidenkin mielestä on tekopyhää voivotella tätä ilmastonmuutosta, minustakin ehkä pikkuriikkisen, mutta sekin nyt vain on valitettava ennuste, mikä tulee ottaa tosissaan. Minähän olen osaksi sitä mieltä, että se on vain yksi kausi, niin kuin jääkausi, mutta tällä kertaa vaan ihmisten ainakin osaksi aiheuttama. Nyt putosi juttu vähän raiteiltaan ja taisi muutenkin tulla vähän sekava, mutta ei voi mitään... :D Sen haluan kuitenkin sanoa vielä, etten kuitenkaan siis hyväksy sillä tavalla ilmastonmuutosta, että mielestäni ihmiset saisivat jatkaa menoa samalla tavalla ja syöstä maapallon ennen aikaiseen tuhoon, niin ei todellakaan ole.