Kaikkialla toitotetaan siitä, että pitäisi käyttää enemmän julkista liikennettä; busseja, junia, ratikoita ja metroja. Ratikassa tai metrossa en ole ikinä ollut, joten niistä en voi mitään sanoa. Lähinnä tämä teksti koskettaa busseja, mutta jonkin verran myös junia.

Julkista liikennettä pitäisi siis käyttää, mutta eivätkö nämä lipun hinnoista päättävät tajua, että hintoja pitäisi roimasti alentaa, ennen kuin he saavat enemmän asiakkaita. Meillä päin aikuisen lippu (yli 12v.) maksaa vähän siitä riippuen missä nousee kyytiin 2,70-3,70 euroa, bussipysäkkien maksuerot ovat aika isoja ja suht koht lyhyeenkin matkaan kuluu paljon rahaa. Minä kun asun Turun rajalla, kävelen yleensä sen puolen bussipysäkille, jos olen menossa kaupungille, sillä siellä on sitten kaupungin sisäinen liikenne ja lippu maksaa minulta 1,20 euroa tai oikeastaan 2,40 e, mikä on huomattavasti halvempaa, sillä jos menisin lähimmältä bussipysäliltä, maksaisi se 3,10 e. Samalla hinnalla saan tankkiin bensaa sen verran, että voin ajaa matkan edes takaisin ainakin kolme kertaa. Jos matkustan vaikkapa Helsinkiin Turusta, pääsee minun lippuni hinnalla, koko viisihenkinen perheemme Helsinkiin ja takaisin samalla hinnalla omalla autollamme. Junalla pääsee tosin vieläkin halvemmalla, mutta kaikkein edullisinta on meidän perheen mennä omalla autolla. Jos taas ainoastaan minä menisin, olisi varmaankin parhainta, että menisin junalla.

Bussilippujen hinnatkin nousevat vähän väliä ja silti ihmiset sanovat, että pitäisi käyttää julkista liikennettä, mutta kuinka moni näistä sanojistakaan edes käyttää? Useimmat, jotka käyttävät pelkästään julkista liikennettä, tai ainakin tosi paljon, omistavat sentään bussikortin, millä pääsee halvemmalla, mutta kyllä sekin aika kallista minun mielestäni on. Jos lippujen hinta olisi huomattavasti halvempi, olisi se suositumpaa, mutta ilmeisesti bussiliikenteen työntekijät ja omistajat ja valtio tulee aina vain ahneemmaksi ja ahneemmaksi ja haluaa lisää ja lisää rahaa lipuista, tai sitten joukkoliikenteen suosio laskee koko ajan, koska hinnat nousevat ja hintoja on edelleen pakko nostaa, jotta saadaan edelleen saman verran rahaa. Kyseessä on kuitenkin jatkuva oravanpyörä, mistä ei päästä yli eikä ympäri, ennen kuin hintoja alennetaan.

Bussiliikenteen epämukavuutta lisää vielä se, että joka toinen kuski on yleens äreä, vihaisen näköinen, tiuskiva ja sellainen, jota ei vähempää kiinnostaisi ajaa bussia ja esim. mummon jäädessä ovien väliin kuskilla ollessa kiire, hän ei edes pyydä anteeksi, vaikka mummo on puoliksi ulkona ja puoliksi sisällä bussissa matkustanut noin kymmenen metriä ja muut bussissa olijat huutaneet "Pysäytä, yksi ei ehtinyt ulos vielä!" (näin on oikeasti käynyt) tai jos joku ulkomaalainen yrittää etsiä oikeaa bussia, ei häntä voisi vähempää kiinnostaa, vaan hän on jo jatkamassa matkaa kaasu pohjassa hurjastellen(näinkin on käynyt). Tietysti on mukaviakin kuskeja, mutta liikaa tälläisiä. Junissa on yleensä bussia mukavampi matkustaa. :)